Main Point Karlin

LEED PLATINUM

logo-soutez-mipim.png 1st PLACE
MIPIM AWARDS 2012

logo-soutez-property-awards-2.png 1st PLACE
INTERNATIONAL PROPERTY AWARDS

logo-soutez-best-of-realty.png 1st PLACE
BEST OF REALTY 2011

logo-soutez-cij-awards-3.png 1st PLACE
CIJ AWARDS 2011

Základní údaje o projektu

  • Zahájení stavby01/2010
  • Dokončení stavby 07/2011
  • Pronajímatelná plocha 22.000 m2
  • Počet podlaží 3+10
  • Parkovací místa 347
  • Architekt DaM s. r. o. - Richard Doležal a Petr Malinský Architektonická kancelář

Více o projektu Main Point Karlin

Unikátní architektura, výrazná budova zodpovědná vůči životnímu prostředí a především vysoce efektivní a komfortní vnitřní prostory, tak se dá v několika málo slovech popsat projekt Main Point Karlin. Tato desetipodlažní administrativní budova o 22.000 m2 pronajímatelné plochy má ambici dosáhnout na nejvyšší hodnocení udržitelných budov LEED Platinum.

Mezi architektonické a technické zajímavosti budovy patří například výrazné fasádní pilíře, které fungují jako slunolamy nebo chlazení budovy za pomoci říční vody a progresivního sytému komfortních indukčních jednotek. Velký důraz byl kladen také na kvalitu a čistotu vnitřního prostředí, včetně dostatku denního světla a bezhlučného provozu všech technologií budovy.

LEED


Projekt Main Point Karlin společnosti PSJ INVEST jako první v ČR obdržel certifikát LEED PLATINUM od U.S. Green Building Council (USGBC). Budova dosáhla na vůbec nejvyšší příčku, které je možné v rámci tohoto prestižního mezinárodního hodnocení dosáhnout a stala se tak první budovou ve střední a východní Evropě která si může takto vysoké hodnocení připsat.

Hodnocení Platinum bylo Main Point Karlin uděleno za dosažení mimořádných výsledků především v oblastech využívání energie, kvality vnitřního prostředí a inovací. Main Point Karlin tak je až o 38 % energeticky úspornější než je standardní kancelářská budova definovaná normou ASHRAE.

Urbanistický návrh

Cílem developmentu bylo nalézt řešení jak na velmi malém pozemku a prostoru umístit budovu o deseti nadzemních podlažích a celkem dvaadvaceti tisících m2 pronajímatelné plochy tak, aby působila dojmem mnohem menší budovy, která do místa zapadne a je v harmonii s okolní zástavbou.

Struktura nové zástavby vytěžila z daného pozemku maximum a stala se nezaměnitelnou dominantou. Zvolený půdorysný tvar respektuje všechna regulační omezení a zároveň nabízí maximum využitelných ploch s využitím maximální povolené výšky – 10 nadzemních podlaží, z kterých 2 poslední podlaží ustupují směrem k ulici Pobřežní.

Main Point Karlin, je vloženým klínem mezi sousedními moderními stavbami a rozdrobenou zástavbou starého Karlína. Měkké křivky nekonkurují sousedním administrativním projektům ani netvoří neprostupnou hradbu směrem ke Karlínu, naopak se otevírají pěším procházejícím přes lávku a nabízejí klidný prostor široké kryté pasáže přímo pod středem budovy.
Projekt je jednoduše napojen na místní dopravní infrastrukturu, která je zastoupena hlavními tepnami Rohanským nábřežím a Pobřežní ulicí.

Architektonický návrh

Architektonické řešení administrativní budovy Main Point Karlín v sobě spojuje harmonii organických, měkkých křivek v jinak přímočaré a důsledné architektuře. Netradiční oblé tvary stavby umožňují nový přístup k využití prostoru a plynulá křivka fasády dovoluje umístění plnohodnotných pracovních míst po celém svém obvodu.

Výjimečné fasádě dominují francouzská otevíratelná okna na celou výšku podlaží, mezi kterými jsou osazeny prostorově tvarované vertikální pilastry v nevšedně barevném oranžovo-žlutém, bílém, stříbrno-šedém a antracitovém odstínu ze sklobetonu. Budova tak při pohledu zvenčí získává hloubku a dynamický proměnlivý tvar.

Výsledný efekt dotváří otevřené vnitřní atrium přivádějící do celého objektu přirozené denní světlo i do vnitřních prostor, a které stoupá do výše deseti podlaží, a prostorné zelené střešní terasy dvou nejvyšších ustupujících pater.

Dispoziční řešení

Díky organickému tvaru nabízí budova velmi efektivní prostorové a funkční uspořádání, plynulá křivka fasády umožňuje umístění plnohodnotných pracovních míst po celém svém obvodu, aniž by vznikala tzv. hluchá nebo temná místa. Fasáda je modulována podle rozvržení pracovních míst. V těchto modulech lze stavět příčky a tak je umožněno jakékoliv využití – od dělených kanceláří po open-space.

Budova umožňuje jak horizontální, tak vertikální členění dle jednotlivých jader, která jsou v budově tři. Budova nabízí naprosto čistý kancelářský prostor, bez jakýchkoliv překážek, parapetů nebo fancoilů v prostoru určeném pro zaměstnance.

Nadstandardní řešení

  • Světlá výška kanceláří při obvodu fasády je 3,25 m oproti standardním 2,7 - 3m (to zajišťuje větší pracovní pohodu a více denního světla)
  • Hloubka kanceláří je 5,6 m. Tímto odpadá obvyklý problém s vysokým „prořezem“ kancelářské plochy u hlubokých dispozic a současně je budova architektonicky řešena tak, že všechna pracoviště v budově mají přirozené světlo.
  • Dělicí modul 1,35 m dovoluje vytvořit jak otevřené prostory (open space), tak i velmi variabilní jednotlivé kanceláře, které kopírují obvod budovy či vnitřního atria a budou tak vždy dostatečně prosvětleny přirozeným světlem.

Inovace a progresivní technická opatření

  • Unikátní obvodový plášť - vertikální sklobetonové pilastry na obvodovém plášti v prostoru mezi okny, fungující jako vertikální slunolamy snižující energetickou náročnost budovy.
  • Automaticky regulovaný venkovní stínící systém žaluzií o 22 zónách a s možností individuálního nastavení pro každé okno pomocí ovladačů, kterými jsou všechna okna vybavena.
  • Chlazení budovy vltavskou vodou - výraznou odlišností od ostatních kancelářských budov v Praze a ČR – chlazení vltavskou vodou z proplachovacího kanálu. K chlazení domu je tak přímo využívaná celoročně chladná vltavská voda, která pod domem proudí v proplachovacím kanále. Výsledkem jsou velmi výrazné úspory na provozních nákladech a především pak také ekologicky čistá stopa budovy (nespotřebovává se elektřina, nepoužívají se neekologická chladící média, na střeše neběží baterie tzv. suchých chladičů, které by vyzařovali do okolí teplo a hluk)
  • Indukční jednotky – jedná se o první projekt v ČR, který plně využívá energeticky výhodné a současně vysoce komfortní chlazení a větrání pomocí indukčních jednotek. Tyto jsou vsazeny v uskočených podhledech u oken a směřují chladný vzduch na prosklené plochy, čímž snižují největší tepelné zisky, které přicházejí především z vnějšího prostředí. Odsávací mřížky jsou naopak umístěny na opačné straně kanceláří, čímž je docíleno pomalého a přirozeného proudění vzduchu celou místností s výjimečně malým rozdílem teplot max. 1,5°C v jednotlivých částech místností. Tyto parametry jsme dopředu zkoušeli a nechali si potvrdit na reálné vzorové místnosti v laboratoři.
    Výsledek: velmi nízká hlučnost (chod budovy a chlazení není absolutně slyšet), vysoká kvalita prostředí a celkový komfortní pocit, který člověk během pobytu v místnosti získá.

Mezi další patři:

  • Výtahy s regenerativním pohonem
  • Využití dešťové vody pro zalévání zeleně
  • Vzduchotechnika vybavená velmi účinnými rekuperátory
  • Dobíjecí stanice pro elektromobily
  • Energeticky úsporné osvětlení s velmi citlivou individuální regulací (Senso-Dim)
  • Úsporné vodovodní sensorické baterie s průtokem 1,89 l/min a vlastní turbínou dodávající elektřinu pro senzor
  • Dřevěné výrobky mají FSC certifikaci
  • V budově jsou využívány pouze nízkoemisní materiály a povrchové úpravy
zpět na výpis projektů return to projects
zpět na úvod více o psj invest
Video